Dagje Noorderhaaks bekijken

Zondag 9 april ga ik met Rombout een dag zeilen. Het is heerlijk weer, zon, 17 graden en een rustig zuid naar zuidwest ruimend windje.

Om 09.00 liggen we voor de Stevinsluis en om 09.30 zijn we buiten, zetten we zeil en gaan we het Visjagersgaatje in. Daar komt Dave ons tegemoet met Dapper. Mooi scheepje. Samen varen we een half uurtje op richting Den Helder, maken we foto’s en verzorgen wij een snee suikerbrood voor Dave.

Dapper komt ons tegemoet

Ter hoogte van het Amsteldiep gaat Dave bakboord uit en zetten wij door naar Noorderhaaks. Het is afgaand tij dus Robbe loopt lekker door. Het is werkelijk schitterend weer, een beetje heiig maar alles is goed te overzien. De Wagenmaker komt ruim voor ons langs en zo lopen we tegen 12.30 ter hoogte van de T2 het Molengat in waar we rustig water vinden.

In het Molengat varen we door tot de laatste gele ton en gaan daar overstag om langs de rand van de plaat terug te varen. Zo kunnen we mooi de contouren van de plaat volgen. In de lagune liggen wat sportbootjes. Pleziervaart vanuit Den Helder. Volgens ons zijn ze zeehonden aan het voeren, want we zien tientallen zeehondenkoppen boven de het wateroppervlak uitkomen. Nieuwsgierige beesten zijn het.

Zo varen we terug richting Lange Jaap, nu liggen we over bakboord, met een zuidwesten wind en de stroom onder de lijboeg. Klassiek voorbeeld van hoog aan de wind kunnen zeilen. Vlak onder de wal bij Kaaphoofd pakken we de neer op richting Den Helder haven. Om die neer te pakken moeten we heel dicht onder de kust. Dat kan hier goed want het is op 20 meter afstand van de dijk nog steeds rond de 10 meter diep!

Terwijl wij zo dicht langs de kust opvaren worden we door velen op de foto gezet. Het is druk op de wal. Veel harde muziek, op een gegeven moment zien we hardlopers langskomen. Een of andere wedstrijd, daar hebben ze een prachtige dag voor uitgekozen. Ik maak de lunch die EJ had voorbereid. Witte puntjes met rosbief, een hard ei, tomaat en een halve karnemelk. Heerlijk.

Zo varen we voor de veerhaven en marinehaven langs en pakken daar het Malzwin op. Langzamerhand begint de vloed te lopen en neemt de wind af. Dat heeft tot gevolg dat we bijna geen vaart door het water meer maken en zo lopen we zelfs nog even aan de grond. Met een beetje motor komen we weer los en vervolgen onze weg.

Ter hoogte van de VG1 is het helemaal gedaan met de wind en gaat de plof erop. Tuig naar beneden en zo bereiken we rond 17.00 de bruggen van de Afsluitdijk. Aangezien we een half uurtje moeten wachten voordat er geschut wordt kunnen we Robbe helemaal klaarmaken. Zeiltjes opdoeken en de huiken erop. Alles mooi droog.

Om 17.30 draaien de bruggen en zo ligt Robbe om 18.00 in de box. Vandaag 32 mijl gevaren. Heerlijke dag gehad.

Eén gedachte over “Dagje Noorderhaaks bekijken”

  1. Na een tip van Ruud heb ik tijdens het Rondje Noord-Holland daar ook ultra-dicht langs de dijk gevaren, ‘s-nachts, uitgaand. En het is daar wegens de stroom ter plekke nog véél dieper: de Marine stapelde daar wel 3 duikboten boven elkaar, onder water vanzelfsprekend. Heb toen 10 plekken goed gemaakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *