Pieperrace 2017

 

Het grote bord van de 33ste Pieperrace

Afgelopen weekend zeilen  we de Pieperrace. Eerst met Ruud vanuit Den Oever naar Volendam. Zware dag met zuidoost later ruimend naar zuidwest 3 a 4 bft. Alles tegen dus. Al met al 52 mijl gezeild.

Zaterdag begint met weinig wind. We doen een kort baantje van 8 mijl waar we ruim anderhalf uur over doen. Na de ZA3 en de BU17 komen we als derde over de lijn. We zijn weliswaar in de overige klasse ingedeeld, maar varen dezelfde baan onder dezelfde condities als de visserij klasse, dus kunnen we goed vegelijken. Vandaag kunnen de botters er niet aankomen.

Als we klaar zijn met de wedstrijd varen we nog een rondje Marken en heen en terug naar het Paard zodat we aan de late kant binnenlopen en dus buitenop kunnen liggen.

’s avonds eten we heerlijk boerenkool van Hjalmar en na een biertje in het Gat van Nederland gaan we bijtijds slapen.

Zondag staan we rond een uur of acht op en doen een vorstelijk ontbijt. Er staat wel wat wind, maar veel is het niet. Wel zien we een prachtige zonsopgang.

Zondag ochtend

Na palaver bespreken we de tactiek en gaan rond tien uur naar buiten. We besluiten na onze directe concurrenten te starten zodat we een richtpunt hebben.

Na het passeren van de lijn vinden we ZA3 en BU17 aan de lage kant van het rak. Beiden hebben hun halfwinder opstaan. Ik blijf hoog en ervaar dat we meer wind hebben. Vandaag zal de wind van zuidwest naar noordwest ruimen, en dat betekent meestal blakte tussendoor, daarom blijf ik in de buurt van landmassa.

Dat pakt goed uit. BU17 en ZA3 vallen stil terwijl wij wind houden. Zo pakken we ruim een mijl op hen en ronden we de eerste blaas als tweede schip met de concurrentie ploeterend halverwege het eerste rak zoekend naar wind.

Zo bouwen wij onze voorsprong uit en finishen uiteindelijk als eerste schip met ruim 25 minuten voorsprong op BU17. ZA3 zijn we helemaal uit het oog verloren.

Zo winnen we de Pieperrace. Uiteindelijk wordt ZA3 gediskwalificeerd omdat ze de finish passeren en een tijd laten vastleggen zonder de baan gevaren te hebben. Niet zo sterk Harry.

Omdat ik bij de prijsuitreiking wil zijn nemen Ruud en Sander Robbe mee naar Enkhuizen. Ik kom later met de auto van Sander en neem mijn prijs mee.

Maandagochtend gaan Ruud en ik vanuit Enkhuizen op stap richting Den Oever. Met een zuidoostelijk windje tussen 2 en 4 bft lopen we om 15.00 Den Oever aan en sluiten we een heerlijk zeilweekend af.

120 mijl gezeild in 4 dagen. Er is goed en attent gestreden en we komen verdiend met de eerste prijs thuis. Een goed begin is het halve werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *